Risicoanalyse

Kwaliteit in beveiliging.nl ondersteunt organisaties bij het uitvoeren van een gedegen risicoanalyse. Globaal hanteren wij de volgende aanpak:

Stap 1: Vaststellen doel
De eerste stap is vast te stellen waar de risicoanalyse zich op richt en wat het doel is. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • Een veilig en ordelijk verloop van een evenement;
  • Voorkomen van moedwillig toebrengen van materiële en immateriële schade aan een object, bezoekers of derden;
  • Bescherming van de persoonlijke veiligheidsrisico’s van aanwezige bezoekers, personeel en derden.

Stap 2: Benoem de bronnen van mogelijk gevaar (risicofactoren)
Als het doel helder is worden vanuit meerdere invalshoeken de bronnen van mogelijk gevaar geïnventariseerd. Zo kunnen gevaren worden bekeken vanuit de invalshoeken veiligheid, beveiliging, gezondheid en management.

Stap 3. Beschrijf hoe ongewenste gebeurtenissen ontstaan uit de risicofactoren (scenario’s)
De oorzaak-gevolgscenario’s worden beschreven aan de hand van de combinatie van de geïdentificeerde risicofactoren en aan de hand van in kaart gebrachte ongewenste gebeurtenissen.

Stap 4: Risico weging door kans en effect in te schatten
Bij deze stap is het belangrijk een zo volledig en objectief mogelijk beeld te verkrijgen van relevante aspecten. Er zijn veelal meerdere informatiebronnen en stakeholders die geraadpleegd kunnen worden. De omvang van de risico’s en beschreven scenario’s worden op basis van een vastgestelde risicomatrix beoordeeld op kans x effect.

Stap 5: Vaststellen van beheersmaatregelen
Het doel is om voor de belangrijkste risico’s tot gerichte beheersmaatregelen te komen, zodat de kosten en inspanningen van beheersmaatregelen in verhouding staan tot de risico’s. Tevens wordt vastgesteld wie de beheersmaatregelen daadwerkelijk gaat uitvoeren en/of wie verantwoordelijk is voor de uitvoering. Het resultaat is een lijstje met daarin achtereenvolgens opgenomen:

  • het risico
  • de vastgestelde beheersmaatregel
  • de verantwoordelijke persoon/organisatie.

Voorbeeld van de uitwerking van een risicoanalyse:

Na de risicoanalyse zorgen de verantwoordelijke personen er voor dat de maatregelen daadwerkelijk worden genomen. De risicoanalyse is veelal geen eenmalige activiteit. Het kan door het verkrijgen van nieuwe informatie of veranderende omstandigheden vereist zijn om een (deel van de) risicoanalyse opnieuw uit te voeren. Ook dient op regelmatige basis te worden gekeken of de beheersmaatregelen zijn uitgevoerd en of de maatregelen het gewenste effect hebben gehad.

Onze dienstverlening op een rij
Wilt u meer over ons weten?

Download onze bedrijfspresentatie en ontdek wat Kwaliteit in beveiliging.nl voor ú kan betekenen.

Open chat
1
Goedendag, kunnen wij u ergens mee van dienst zijn? Stuur ons nu meteen een WhatsApp.